2012. június 12., kedd

Receptek, nem csak kúrázóknak...:)

Sziasztok!

Ma két olyan ételt osztok meg veletek, ami hamar elkészül, vitaminokkal, vassal teli, és ami a lényeg, eheti az is aki kúrázik, és az is aki éppen nem... Ez azért jó, mert sokan kerestek meg azzal a problémával hogy miket főzzetek ha a család nem szeretne szolidalitásból veletek kúrázni. :)
Jöjjön hát két szerintem egyszerű, olcsó, gyors, és egészséges recept.

Zöldségleves óriás májgaluskával.

Rém egyszerű dolgunk van, dolgozzunk abból amit otthon találunk. Zöldség szezon van, sok a friss, finom, klorofillban gazdag zöldség ilyenkor. Én a megmaradt brokkolit, karfiolt, sárgarépát, és zöldborsót használtam föl. Méghozzá úgy hogy felöntöttem tiszta vízzel, és só, bors hozzáadásával lassú tűzön alaplevet főztem. Amíg ez elkészült, májkrémet kevertem össze egy tojással, pici sóval, borssal, petrezselyemmel, majoránnával, és búzadarával. Akkor jó a masszánk ha nem túl kemény, két kanál közt formázható... Ez azért fontos, mert a forró levesbe mártogatott két nagy kanállal formázzuk a levesbe a galuskákat. A forró folyadéktól összeáll a massza, és nem fog szétesni a galuskánk. Amikor a galuska félig megfőtt, beletesszük a száraztésztát, de ez pl el is hagyható. Mi épp nem kúrázunk, így belefőztem azt is. Honnan tudjuk hogy kész a galuska? Rém egyszerű... kb 10 perc elteltével kiveszek egyet, és villával kettévágva, jóízűen elfogyasztjuk kóstolás címszó alatt... :) Íme egy kép. Jó étvágyat!


Másik mai receptünk egyik főszereplője a csirkemáj... Most sokan fujjogni fognak, szinte látom, pedig isteni alapanyag. Tele van vassal, és hamar elkészül. Sokan félnek a máj elkészítésétől, mert hogy megkeményedik. Nos, a lényeg az időzítés, az hogy meddig főzzük, valamint még egy egyszerű, de betartandó szabály van, amire Én mindig figyelek: Méghozzá az hogy mindig a végén sózzuk.
Szóval a mai második recept a következő:

Lecsós csirkemáj, gnokkival.

Azzal kezdtem hogy paradicsomot, fehér paprikát, vöröshagymát, és fokhagymát apróra daraboltam. Nálunk fontos hogy minden alapanyag a lehető leg apróbbra legyen vágva, mert a fiúk a darabos zöldséget piszkálják ki ha nem fő szét, főként a paradicsomot, én pedig a vöröshagymával nem vagyok barátságban. De mindannyian egyet értünk abban hogy a végeredmény isteni...:)
Kevés aprított füstölt zsírszalonna zsírját kisütöm, a ropogós részeket kipecázom, az isteni nasi . Nálunk legalábbis. :) Ezen a zsiradékon elkezdem összepárolni az aprított zöldségeket. Kevés sót borsot adok hozzá, mert a só segíti a puhulást. Kivonja a zöldségek nedvesség tartalmát, így nem kap oda. Felöntöttem 2 dl-nyi tiszta vízzel, és puhára pároltam . Amikor zsírjára visszafőtt, beletettem az összedarabolt, kockázott csirkemájat. A legelején, csak rázogatom, és nem kavarom, mert a máj nagyon könnyen törik. Ha szeretnénk hogy darabok maradjanak az ételben, akkor érdemes erre odafigyelni. Kevés pirospaprikával szórom meg, majd felöntöm annyi tiszta vízzel hogy éppen csak el
lepje. Isteni szaft fog keletkezni a máj körül. Ekkor már meg lehet óvatosan kevergetni. Most jön a lényeg. Közepes tűzön addig főzzük, amíg épp hogy csak eltűnik a véres színe. Ekkor egyet kiveszünk, és megnézzük hogy nem e véres belül. Ebben a fázisban majoránnát adunk hozzá. A máj és a majoránna nagyon jól kiegészítik egymást. Az egész nem tart tovább 10 percnél onnan számítva hogy beletettük a májat, felengedtük a vízzel, és újraforrt. Ekkor teszem hozzá a gnokkit. Nekem volt itthon kész, úgyhogy nem kellett vele szöszölni. Aki esetleg nem szereti, vagy küszködősnek találja, az az utolsó 5-6 percre tegyen hozzá előfőzött rizst, ami majd felszívja az isteni szaftot. 5-6 perc kell egyébként a Gnokkinak is.
A legvégén nagyon apróra vágott petrezselyemmel szórjuk meg, és tálalhatunk. Aki kúrázik az így fogyassza, de aki nem, annak tuti tipp a friss kenyér tunkolni...:) Jó étvágyat! :)