2012. május 13., vasárnap

Nasizzunk! :)

Sziasztok!

Jó páran kértétek tőlem hogy tegyek föl új recepteket, ami jogos kérés végtére is. Szóval akkor sokak, főleg az édesszájúak örömére, jöjjön néhány nasi féle. :) Bori, remélem díjazod! :)
Miközben gondolkodtam mit is kéne nasinak kipróbálni bevillant a palacsinta gondolata. Mért is ne? Az is egy desszert féle. Az ötlet bármilyen furcsa is egy pincéből jött, ahol pakolászva a régi dolgokat, előkerült egy igazi, régi szódás üveg... Aminek a boldog tulajdonosa lettem. És eszembe jutott hogy régen, otthon is szódával csináltuk a palacsintát.
Jöjjön kissé reg-enoros formában.

Palacsinta:
Keverjünk el kb 15 dkg lisztet, egy tojással, pici sóval, kevéske édesítővel, és annyi szénsavas ásványvízzel, vagy szódával, amennyit felvesz a palacsinta tészta sűrűségű massza. Ennyi az egész, bár van néhány kitét hogy megfeleljen a recept. Ne legyen csomós a massza, tehát jól keverjük el, ne próbáljunk tejet beletenni, hisz ez nálunk nem megengedett, és ne süssük olajos serpenyőbe, mert az is tilos. Vagy próbáljuk meg zsiradék nélkül teflon serpenyőben, vagy ha nem sikerül, akkor csak sima állati eredetű zsiradékkal próbálkozzunk.
Tölteléknek keserű kakaóport keverhetünk el édesítővel, vagy fahéjat is szórhatunk rá. De aki nagyon ki van éhezve, az megtöltheti kókuszos tejberizzsel is. És ezzel elmondtam mi lesz a következő recept mára.

Kókuszos tejberizs:
10 dkg rizst, nagyon kevés zsiradékon lepirítunk, de csak enyhén. Közben beleteszünk kevés fahéjat, 1 ek-nyi kimondottan főzéshez használható édesítőt, mert az biztosan nem fog megkeseredni. Reszelhetünk bele egy fél citrom alaposan megtisztított héját, és pici sót. azért szeretem pirítás közben beletenni az ízesítőket, mert pirítás közben kiadja az aromákat. Felengedjük 5 dl vízzel, és lassú tűzön, fedő alatt, majdnem puhára főzzük. Amikor már csak kevés kell neki, egy pár kanál kókusztejet adunk hozzá (kicsi konzerv), jó sűrűt, hogy a színe és az állaga is rendben legyen. Aki szeretné az darabolhat bele kevés kivit, vagy grapefruitot.
Szintén egyszerű recept, de tovább fejleszthető egy újabb recepthez, aki türelmes, az próbálja ki a reg-enoros rizskókot.

Gyümölcsös- kókuszos rizskók: 

Az alaprecept a tejberizs. Ebből kiindulva, több szálon is elindulhatunk. Aki nem szereti a kókuszt, az készítse el az előző receptet, úgy, hogy a kókusztejet hagyja ki. Ehhez a mennyiséghez szükségünk lesz 4 tojásra, amiket ketté választunk, és a sárgáját jól elkeverve, a már félig kihűlt rizses masszához adjuk. Jól elkeverjük, majd a tojások fehérjét nagyon keményre verjük Egy keveset a rizshez keverünk fellazítás céljából, majd a többit is hozzáadjuk, de azt már nagyon óvatosan, nehogy összetörjön a hab. Mert akkor nem fog szépen feljönni, megemelkedni. A sütőt közben melegítsük elő kb 180 fokra, és a tepsibe öntött masszát süssük addig amíg szép aranysárgás-barnás nem lesz a teteje, és remegős, könnyű az állaga ha a tepsit megmozgatjuk. Aki szereti a kókuszt, az mindenképpen a teljes előző receptet használja kiindulásnak, és ugyanígy járjon el. Nem lesz olyan mint az eredeti, de garantálom hogy a nasi éhség leküzdésére tökéletes lesz.
További szép napot!
Sziasztok!