2012. február 5., vasárnap

Íme a glutén-reg-enor diéta mai receptjei...:) Ahogy igértem!

Két ételt főztem ma, amelyek úgy lettek kialakítva, hogy a glutén érzékenyek is reg-enorozhassanak.
Az első egy isteni BROKKOLIKRÉM LEVES:
Azzal kezdtem hogy szeletelt bacon szalonnát egy mély teflonos lábosba szárazon, minden zsiradék nélkül lepirítottam. Közben rózsáira szedtem egy fej brokkolit, és alaposan megmostam.
A szalonnát kiszedtem, és a zsiradékon elkezdtem párolni egy pici fej vöröshagymát, egy nagy gerezd fokhagymát, és egy kis szál sárgarépát. Pici só, és bors kisérte mellett hozzáadtam a brokkoli rózsákat, és 1 kissebb fej burgonyát. Nem igazán bíbelődtem a darabolással, csak nagyobbakra daraboltam mindent, mivel a végén úgy is össze kell turmixolni az egészet.
Felöntöttem 1,5 l tiszta vízzel, kevés őrölt köményt, és szárított majorannát adtam hozzá. Amikor már majdnem puhák a zöldségek, botmixerrel, vagy turmixgéppel homogénre turmixoljuk. Vissza tesszük a tűzre, és kb 1 dl víz, és 1 púpos evőkanál gluténmentes keményítő keverékét adjuk hozzá folyamatos keverés mellett. Mégegyszer összeforraljuk néha megkeverve, és tálalunk.
Pirított kenyérkockákkal, és a lepirított bacon chipszel tálaljuk. Jó étvágyat!
 Íme a fotó:

A brokkoli alapjáraton zöld, ami ugye lúgosít. A benne lévő sárgarépa béta karotint tartalmaz, a fokhagyma pedig az egyik legjobb érfal védő zödség, sok egyéb más mellett. Azon felül hogy nagyon finom, még egészséges is!


Második fogásként egy különlegességet készítettem. Bevallom kicsit féltem tőle, de finom lett!
Cukkinis csirkeragu rizzsel:


Az egészet azzal kezdtem hogy egy mély teflonos serpenyőbe kockázott bacont pirítottam. Közben felkockáztam a cukkinit, a csirkemellet, és piros pritaminpaprikám volt itthon, így azt is hozzá aprítottam.
Először a zöldségeket tettem a pirította szalonna mellé, picit sóztam, és borsoztam, majd elkezdtem pirítani. Amikor kis színt kapott, hozzá tettem a kockázott csirkemellet, és együtt tovább pirítottam. Beletettem egy gerezd zúzott fokhagymát,  és szárított fűszerkeverékkel fűszereztem. Én nagyon szeretem az indiai ízeket, ezért bombay masala fűszer került bele, de csak kevés, mert nagyon intenzív.
Nem tudom gluténmentes fűszerkeverék létezik e, de ha nem, akkor készítsünk sajátot ízlés szerint. Ha esetleg ezek a keleti fűszerek nem megengedettek, tehetünk rá kevés bazsalikomot is, azzal is nagyon finom lesz. És a lényeg. Mivel raguról beszélünk, kb 1,5 dl hideg vízben elkeverünk egy 1 ek gluténmentes keményítőt, és folyamatos keverés mellett ezt is hozzá főzzük. Finom sűrű szaft képződik mellette. Mellé sima rizst főztem ki, de létezik rizsből is gluténmentes, így egyértelműen azzal fogyassza aki lisztérzékeny.
Jó étvágyat hozzá, íme a fotó:

A csirkemell az egyik legismertebb fehérje forrás, a brokkoli szintén zöld-lúgosító zöldség. A paprika tele van c-vitaminnal, és a fokhagymát feljebb már kifejtettem. Könnyű fogás kerekedett belőle, de igen laktató. :)
Arra figyeljünk hogy ha szeretnénk a zöldségek ezen remek hatásait megőrízni, akkor fedő alatt pároljuk lassú tűzön, vagy pirítsuk, de maradjon res, félig ropogós. Semmiképp ne főzzük szét őket, mert se az íznek, sem pedig a vitaminoknak nem tesz jót!



Holnap egy másik kedves reg-enor kúrázónk Evelin kérésére céklás ételt készítek, egy könnyű csirkés-céklás salátát! Evelin, remélem díjazod majd! :)
Szép estét Nektek, sziasztok!