2011. január 26., szerda

A "hamis vadas" titkai :D

Sziasztok!

Megéheztem egy finom klasszikusra. A vadas ragura. Szeretem a kihívásokat, így mivel ebben az ételben sok a számunkra "tiltott gyümölcs", volt lehetőségem arra hogy agyaljak a reg-enoros változaton. De végül csak öszejött, és szerintem igencsak jól sikerült.
Még egy jó hír: A másik kisgyermekes anyukám eredményeket közölt velem! 2 hét után -2,5 kg, és -4 cm.
Hatalmas gratula Évi! Csak így tovább!
Szóval a mai recept:

"HAMIS VADAS":

Szóval mivel tegnap marha husi volt, így mára egy szép adag sovány sertéscombot vettem alapanyagnak.
Viszonylag nagy falatnyi kockákra daraboltam, olyan 2*2 cm-es kockákra.
Kezdetnek minimális sertés zsíron elkezdtem lepirítani sárgarépát, fehérrépát, vöröshagymát, fokhagymát, és burgonyát, úgy hogy az egészet betettem a robot gépbe, és összeaprítottam, de csak darabosra, nem pépesre. Szóval a zöldségeket elkezdtem pirítani, tettem hozzá pár db. babérlevelet, és kevés sót, borsot.
Közben a hús kockákat bele tettem egy zacskóba, amibe előtte kevés lisztet, sót, borsot, és szinespaprikát szórtam, majd az egészet jól átforgattam, hogy mindenhol érje a keverék, a húst.
Szigorú szabály: Mielőtt a húst a lábasba tenném a zöldségek mellé, nagyon alaposan rázzuk le a husiról a lisztes keveréket. Amennyi kellett rá, az rá ragadt, és az a mennyiség még nem vészes, mert úgy is lepirul, mivel magas hőmérsékleten ettől kap szép kérget a husi.
Szóval magas láng, és mehet a husi a fazékba, és kevergessük amíg szép kérget kapnak a husi kockák.
Ahogy ez megtörténik, felöntöm vízzel. Sima egyszerű csapvízzel.
Ekkor teszek hozzá pár db. egész köménymagot, és egy tk-nyi mustárt. Fedő rá, és lassú tűzön pároljuk. Mind addig amíg a hús meg nem puhult. Isteni omlós lesz, ez garantált. Ekkor a husikat kipecázzuk, majd a maradék levet, szaftot,a zöldség darabkákkal együtt beletesszük a mixerbe, ahogy a normális vadasnál is szoktuk, és pépesítsük össze. H a szósz nem elég sűrű, elkeverünk kevés vizet, és kukorica keményítőt, és mehet a szószhoz. Így megfelelünk még egy szabálynak, kihagytuk a tejfölt. Ha a szósz kellő képpen besűrűsödik, mehetnek vissz a husi kockák. A cukrot is kihagytuk. Törekedjünk arra hogy a répa amit beletettünk, finom édes legyen, és lehetőleg dupla mennyiség mint az eredetinél. Ez fogja az édes ízt adni. Ha bárkinek nem elég pikáns a szósz, egy nagyon kevés citrom leve megengedett bele. Mivel tészta már volt a héten, és burgonyát sem szeretnénk hozzá adni, a zsemlegombóc meg ugye tiltott gyümölcs, egyszerűen rizst főztem hozzá. Finom, hófehér, és egészséges basmati rizst.
Íme egy kép a finomságról! További szép estét mindenkinek!